Oletko miettinyt mitkä kaikki tekijät vaikuttavat hoitopäätöksen? Entä vaikuttavatko kustannukset valintoihin? PROSHADE-hankkeen tuottama piirrosvideo selvittää asian ja kertoo samalla mitä asioita otetaan huomioon lääkärin ja potilaan välisessä jaettussa päätöksenteossa.

 

Hoitopäätös tehdään ensisijaisesti hoidon vaikuttavuuden perusteella huomioiden hoidon sopivuus potilaalle. Kun nämä eri näkökulmat on käyty läpi ja harkinnan jälkeen on useita vaihtoehtoja, voidaan myös hoidon hinta potilaalle ja yhteiskunnalle ottaa huomioon valinnassa. Ymmärrys hoitopäätökseen vaikuttavista tekijöistä ja niiden merkityksestä helpottaa lääkärin ja potilaan välistä keskustelua.

 

Vuoden alussa julkaistiin ensimmäiset Käypä hoito -suositukset, joissa on mukana tutkimusnäyttöön perustuvien suositusten ohella taloudellista tietoa vaihtoehtoisten hoitojen vaikuttavuuden ja hinnan suhteesta. Käytössä oleva malli on kehitetty PROSHADE-hankkeessa ja se voi toimia yhtenä työkaluna päätöksenteossa. Halutessaan myös potilas voi nostaa hoidon kustannukset keskusteluun vastaanotolla

 

Alla olevasta videosta voit katsoa kuinka hoitopäätöksenteko etenee käytännössä.