Tutkimuksen osa-alueet
Vältettävät hoitokäytännöt ja niistä luopuminen suomalaisessa terveydenhuollossa (WP2)
Työpaketin johtaja:
Miia Turpeinen
Professori, yliopistosairaalan johtaja, Oulun yliopisto
miia.turpeinen@ppshp.fi
Tutkijat:
Jorma Komulainen
LT, dosentti, Käypä hoito -päätoimittaja, Duodecim
jorma.komulainen@duodecim.fi
Kari Tikkinen
LT, urologian professori, Helsingin yliopisto
kari.tikkinen@helsinki.fi
Raija Sipilä
LT, toimituspäällikkö, Duodecim
raija.sipilä@duodecim.fi
Petra Falkenbach
TtM, tohtorikoulutettava, Oulun yliopisto
petra.falkenbach@ppshp.fi
Aleksi Raudasoja
LL, tutkija, Duodecim
aleksi.raudasoja@duodecim.fi
Outi Laatikainen
FT, tutkija, Oulun yliopisto
outi.laatikainen@oulu.fi
Mitä teemme?
Näyttöön perustuvaan terveydenhuoltoon kuuluu, että osa hoitokäytännöistä korvautuu, kun uusia hoitokäytäntöjä kehitetään ja näyttöä niiden vaikuttavuudesta suhteessa vanhoihin hoitokäytäntöihin kertyy. Terveydenhuollossa on kuitenkin myös käytössä näyttöön perustumattomia hoitokäytäntöjä ja monesti siirtyminen vaikuttavampiin hoitokäytäntöihin on hidasta.
Selvitämme tekijöitä, jotka vaikuttavat vältettävien hoitokäytäntöjen käytöstä luopumiseen, sekä miten käytännössä Vältä Viisaasti -suositukset toimivat ja otetaan vastaan Suomessa.
Tutkimus auttaa lisäksi ymmärtämään, kuinka tietoa tulisi välittää palvelujen käyttäjille ja miten asiaa tulisi käsitellä lääkärin ja potilaan välisessä vuorovaikutustilanteessa.
WP2 – Blogit ja uutiset
Terveydenhuollon kustannuksia voidaan hillitä priorisoinnilla ja vähähyötyisiä hoitoja karsimalla
Terveydenhuoltomme kestokyvyn turvaamineen vaatii toimenpiteitä resurssien viisaampaan käyttöön. Vähähyötyisten hoitojen karsimiseksi on toimittava nyt. Käytämme maamme terveydenhuollossa jopa satoja miljoonia hoitokäytäntöihin, jotka eivät tuota potilaalle...
Suomalainen terveydenhuolto kaipaa resurssiremonttia
Vähähyötyisten hoitojen kustannukset ovat terveydenhuollolle todennäköisesti satoja miljoonia euroja, arvioidaan PROSHADE-tutkimuskonsortiossa. Katsauksessa selvisi myös, että jos tarkastelu lavennetaan järjelmätason resurssihukkaan, noussee summa miljardiluokkaan.
Vähähyötyisistä hoidoista luopuminen on tärkeää
Terveydenhuolto kehittyy ja omaksuu jatkuvasti uutta, mutta poistuvatko vanhentuneet vähähyötyiset hoidot käytöstä samaa tahtia? Vähähyötyisistä hoidoista luopumiseen tarvitaan tutkimusta, koulutusta ja tukea. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja uusia entistä...