Politiikkasuositus: Enemmän terveyttä samalla rahalla – 4 askelta kohti resussiviisasta terveydenhuoltoa
PROSHADE-hankkeen politiikkasuositus ehdottaa terveydenhuollon tulevaisuuden kurssiksi resurssiviisautta eli toiminnan kohdentamista aidosti terveyshyötyä tuottavaan toimintaan.
Toukowebinaarit hoitokäytäntöjen vaikuttavudesta ja johtamisesta
PROSHADE järjestää toukokuussa neljän webinaarin sarjan resurssiviisaan terveydenhuollon elementeistä.
Priorisointi vaatii läpinäkyvää hoidon hyötyjen ja haittojen arviota
Terveydenhuollossa helposti yliarvioidaan hoitojen hyötyjä. Resurssiviisaassa terveydenhuollossa hoitojen hyödyt ja haitat tulisi ilmaista läpinäkyvästi, mutta kuka tarjoaisi kliinikoille ja potilaille mahdollisimman helposti lähestyttävää tietoa aiheesta?
Terveydenhuollon kustannuksia voidaan hillitä priorisoinnilla ja vähähyötyisiä hoitoja karsimalla
Terveydenhuoltomme kestokyvyn turvaamineen vaatii toimenpiteitä resurssien viisaampaan käyttöön. Vähähyötyisten hoitojen karsimiseksi on toimittava nyt.
Suomalainen terveydenhuolto kaipaa resurssiremonttia
Vähähyötyisten hoitojen kustannukset ovat terveydenhuollolle todennäköisesti satoja miljoonia euroja, arvioidaan PROSHADE-tutkimuskonsortiossa. Katsauksessa selvisi myös, että jos tarkastelu lavennetaan järjelmätason resurssihukkaan, noussee summa miljardiluokkaan.
Hyvää näyttöön perustuvan terveydenhuollon päivää!
Tänään vietetään maailman näyttöön perustuvan terveydenhuollon päivää (World EBHC Day 2022). Päivän teemana on tänä vuonna tavoitteellinen kumppanuus. Teeman tarkoituksena on lisätä hallinnollisen ja poliittisen päätöksenteon tueksi tietoisuutta laadukkaan tutkimusnäytön tarpeesta terveydenhuollon käytäntöjen kehittämissä. Kumppanuudet ovat edellytys näyttöön perustuvalle toiminnalle terveydenhuollossa. Jotta näytön käyttö ja näyttöön perustuvien hoitosuositusten laatiminen on mahdollista, tarvitaan tutkijoiden, näytön tiivistämisen […]
Vähähyötyisistä hoidoista luopuminen on tärkeää
Terveydenhuolto kehittyy ja omaksuu jatkuvasti uutta, mutta poistuvatko vanhentuneet vähähyötyiset hoidot käytöstä samaa tahtia? Vähähyötyisistä hoidoista luopumiseen tarvitaan tutkimusta, koulutusta ja tukea.
Lääkäreiden mielipiteet vähähyötyisistä hoidoista selvityksessä
PROSHADE-hanke selvittää parhaillaan perusterveydenhuollon ja työterveyslääkäreiden mielipiteitä vähähyötyisistä hoidosta luopumisesta. Tutkimuksessa selvitetään erityisesti asioita, jotka koetaan esteinä luopumiseen.
Priorisointikeskustelu tulisi käydä vasta vähähyötyisten hoitokäytäntöjen vähentämisen jälkeen
Resurssien hukkakäytöstä suomalaisessa terveydenhuollossa on hyvin vähän tietoa. Niinpä viime keväänä jälleen käynistynyttä keskustelua sote-palvelujen priorisoinnista pitäisi heti alkajaisiksi kohdentaa uudelleen. Muuten on vaarana että leikkaukset kohdistuvat ensimmäisenä käytänteisiin, joista on potilaille hyötyä.
Video: Kuinka luopua vähähyötyisistä hoidoista?
Professori sekä tutkimus- ja arviointiylilääkäri Miia Turpeisen videoitu esitys Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuuden tutkimuksen päivillä aiheesta: ”Kuinka luopua vähähyötyisistä hoidoista?”.