Webinaaritallenne: Digitaalinen terveydenlukutaito kansalaistaidoksi, nyt!
PROSHADE järjesti 1. lokakuuta 2024 digitaaliseen terveydenlukutaitoon liittyvän avoimen webinaarin. Webinaaritallenteen löydät tästä artikkelista.
Avoin webinaari: Digitaalinen terveydenlukutaito kansalaistaidoksi, nyt!
PROSHADE järjestää 1. lokakuuta digitaaliseen terveydenlukutaitoon liittyvän avoimen webinaarin. Teema viittaa terveydenhuollon kulttuurinmuutokseen, jossa potilaalla on jaetussa päätöksenteossa tietoa tuottava, ymmärtävä ja hakeva aktiivinen rooli.
Miten tieto, valta ja päätöksenteko limittyvät?
Gaudeamuksen äskettäin julkaisemassa Yhdessä päätetty -kirjan artikkelissa Proshade-tutkijat esittelevät millaisilla vuorovaikutuskeinoilla ammattilaiset ja potilaat pyrkivät hajauttamaan tietoon liittyvää valtaa terveydenhuollossa.
Puukko ja pillerit eivät riitä, tarvitaan myös puhetta
Vuorovaikutus potilaan ja ammattilaisen välillä on avain vaikuttavaan hoitoon. PROSHADE-hankkeen vuorovaikutustutkimus tarkastelee tosimaailman asiakaskohtaamisia ja tekee näkyväksi ammattilaisten käyttämiä hyviä vuorovaikutuskäytäntöjä.
Lääkärintyön ytimessä – Podcast potilaan kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta
Kuuleeko lääkäri, luottaako potilas -podcastissa keskustellaan kolmen lääkärin ja vuorovaikutustutkijan kesken tilanteista, joissa kohtaaminen potilaan kanssa ei suju niin hyvin kuin toivoisi. Sarja kysyy mm. voiko lääkäri näyttää epävarmuutensa potilaalle.
Osallistaminen ja joustavuus – avaimia digi-järjestelmän onnistuneeseen käyttöönottoon työpaikalla
Digitalisaatio tuo älykkäitä teknologioita myös terveydenhuoltoon. Uusien järjestelmien käyttöönotto organisaatioissa on usein monitahoinen ja koko henkilöstöä koskeva prosessi. Käyttöönottoon liittyy useita sudenkuoppia, joiden väistämiseen on hyvä kiinnittää huomiota.
Konflikti vai konsensus? Hoitopäätösten tekeminen on potilaan ja lääkärin yhteispeliä, johon tarvitaan molempien tietoa
Potilaan ja ammattilaisen tietämyksen erilainen luonne sekä erilaiset oikeudet ja velvollisuudet suhteessa tietoon aiheuttavat perustavanlaatuista epäsymmetriaa päätöksenteossa. Potilaan kokemustiedon huomioon ottaminen päätöksenteossa voi parantaa hoitoon sitoutumista.
Tietämisen illuusiosta kohti vuorovaikutteista tiedonmuodostusta
Ymmärryksen syntyminen vaatii tiedonlukutaitoa, joka on ihmisen kehittämisen ja osallistumisen väline. Taitoa voidaan tukea myös terveydenhuollon käytännöissä. Samalla tullaan vahvistaneeksi osallisuuden politiikkaa.
Digi ja sote – terveyttä kaikille vai vain digiosaajille?
PROSHADE-hankkeessa pureudumme tietoon ja tiedon käsittelyyn liittyviin mekanismeihin, joilla voi olla oma roolinsa joko terveyserojen purkamisessa tai niiden pönkittämisessä.